Kameraövervakningslagen ändras

2017-06-20 17:12
  • Uppdaterad: 2017-06-20 17:19

Det ska bli möjligt för företag och privatpersoner att använda drönare (obemannad luftfarkost) med övervakningskamera utan tillstånd. Tekniken med att använda kamerautrustade drönare användas inom bland annat räddningsarbete, skogs- och jordbruk samt journalistisk verksamhet.

Kameratekniken kan användas i svårtillgängliga miljöer eller på platser som är farliga för människor. Utövaren ska inför varje användning göra en bedömning om en kameraövervakning är kränkande eller inte. Det är till exempel olagligt att övervaka människor utan att de har möjlighet att upptäcka det. Den personliga integriteten kommer att skyddas av bestämmelserna i personuppgiftslagen.

Datainspektionen är tillsynsmyndighet över personuppgiftslagen och det är dit utövaren kan vända sig för vägledning och information.

Riksdagen sa ja till förslaget. Lagändringen börjar gälla den 1 augusti 2017.

Mer info här.

FSF webshop

Dingwall funderar...

Antal besökare på sajten:

Kom med synpunkter på sajten!

Svenska Flygsportförbundet, Idrottens Hus, Box 11016

Riksidrottsförbundet, Idrottens Hus, Skansbrogatan 7