Svaren till julnötterna i sista numret av ModellflygNytt

02 JUN 2021 22:31
Nu kommer äntligen svaren till 2020 års julnötter. De lyckliga vinnarna har fått sina priser
  • Uppdaterad: 02 JUN 2021 22:31

Julnötter 2020 facit

Här kommer nu svaren på 2020 års Julnötter.

1

En Chaparral 2E, sponsrad av Cox. Bilens konstruktör, Jim Hall, var modellflygare och den som kom på idén att sätta vingar på racerbilar.

1 Cox X Fox 2 K&B

2

Georg Harrison i Beatles spelade på en Rickenbacker men den som har gjort den tolvsträngade gitarren världsberömd är Roger Mcguinn i The Byrds.

Edward Vernon "Eddie" Rickenbacker, född 8 oktober 1890 i Columbus, Ohio, död 27 juli 1973 i Zürich, Schweiz, var en amerikansk stridspilot, racerförare och företagare. Rickenbacker var USA:s mest framgångsrika flygaräss under första världskriget. Han var jaktpilot med 26 bekräftade nedskjutna motståndarplan.

1 Flygmanöver X Flygmotor 2 Pilot

3

Tandläkaren Ralph Brooke från Seattle vann två VM, Genk 1963 och Ljungbyhed 1965. Hans fru hette Jeannie.

1 Jeannie X Jeanne 2 Jenny

4

Den som har fått förmånen att ha lyssnat till en Kawasaki Mach III motor på 500 kubik kan dra sig tillbaka, nöjd med livet. Julnötskonstruktören har därtill haft den stora lyckan att få provköra hojen.

Kawasaki Ki-61 Hien, av de allierade kallad Tony,

1 Tomas X Tommy 2 Tony

5

Henry Fords tanke var att planet skulle bli ett billigt ”folksplan”, ett luftens T-Ford, men när prototypen störtade skrotades inte bara planet utan även planerna.

1 Fenom X Flyer 2 Flivver

Rätt svar: 2

6 På Wiens Walk of Fame hittar vi namn som racerföraren Jochen Rind och Hanno Prettner.

1 Don Brown X Hanno Prettner 2 Phil Kraft

7

Hanno Prettner Jr i samspråk med redaktören på tidningen Modellflyinformasjon Jon Gunnar Wold.

1 Matti och Nurila X Matt och Burger 2 Prettner och Wold

8

Herr Lundin, från    gör en lågsniffare över Österdalälven med sin modell av en vattenbombare.

1 Molnbyggen X Österdalälven 2 Ljugaren

9

Tjålle Elofsson har vid många tillfällen burit den svenska landslagsdräkten som skalaflygare. Han bor i Tibro.

1 Tranås X Tibro 2 Trollhättan

10

Nelson är ett berömt namn i

1  En engelsk sjöman X En tysk fältmarsalk 2 En fransk Bouillabaisse