Hoppa till sidans innehåll

Magnus Bernroth


Hej!

Jag heter Magnus Bernroth och hjälper sedan hösten 2016 SMFF med att hålla hemsidan aktuell. Det är mig du vänder dig till om du t.ex. vill ha ett klubbarrangemang (tävling, meeting eller så) i förbundets gemensamma kalender. Eller om du har något annat som kan intressera andra modellflygare och som borde komma med i nyhetsflödet. Eller om du upptäcker något som är fel på hemsidan eller borde finnas där. Bara att maila mig på This is a mailto link

Jag är sedan många år bosatt i Strängnäs och naturligvis medlem i Strängnäs Modellflygare, där jag är ordförande sedan några år. Jag jobbar som ingenjör inom kraftvärmebranschen och hjälper bl.a. till med att se till att det är varmt och gott i fjärrvärmrören och att ni får elektricitet i vägguttagen. Kallas också för Gasman, vilket inte har med någon dålig mage att göra utan kommer ifrån när jag var underhållsansvarig på Stockholms Gasverk.

Jag började med modellflyg i mitten av 60-talet när jag tillsammans med några kompisar ägnade en hel sommar åt att slå fingrarna blodiga på en gammal Super Tigre som satt monterad i en linstyrd Geting. Någon gång emellanåt fick vi fart på motorn och flög några varv innan kärran fick bita i gräset. Annars blev det mycket friflyg. Seglare som Gladan, Bantam, Kurir 91, Skymaster och Stratos passerade revy och blev en nyttig skola i den grundläggande aerodynamiken. Laborerande med tyngdpunktsläget, anfallsvinklar och turbulenstrådar var mycket nyttigt och gjorde att man fick en känsla för varför ett flygplan betedde sig på ett visst sätt och vad man kunde göra för att förändra dess egenskaper.

Sedan, någon gång i början av 70-talet, lyckades jag jobba ihop till min första radiostyrning. En begagnad 6-kanals Micronic som inhandlades i Älvsjö för 835,- En hissnande summa för en fjortonåring på den tiden. Bosse Gårdstads Johanna blev min premiärmaskin i RC-flygandet. Men eftersom jag bara hade en ganska stor motor liggandes så skalade jag upp Johannan 1,5 ggr.

Flyger idag det mesta på hobbynivå, såsom Extran på bilden, inomhusare, några aircombat-kärror och lattjar dessutom lite med storseglare där en 4-meters ASW20 är det senaste tillskottet i flygflottan.

Har också flygit fullskala några år men lade ner detta när timkostnaden för Cessnan blev 4-siffrig(!)

//Mange 'Gasman' Bernroth

Tillbaks till Styrelse och andra förtroendevalda

Uppdaterad: 16 APR 2017 17:35 Skribent: Magnus Bernroth
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Sveriges Modellflygförbund
Svenska Flygsportförbundet, Flygets Hus, Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Besöksadress:
Svenska Flygsportförbundet, Flygets Hus, Gustavslundsvägen 137, 5 tr
167 51 Bromma

Kontakt:
Tel: +46727370110
E-post: kansli@modellflygfor...

Se all info