Gå till innehåll
Svenska Flygsportförbundet
Svenska Flygsportförbundet
Oscar Nilsson från Malmö Radioflygsällskap är en tävlingsmeriterad droneracingpilot. Bland annat kan han titulera sig juniorvärldsmästare, men han har målet satt högre än så: ”Jag siktar på att bli världsmästare i seniorklassen”.

Oscar Nilsson från Malmö Radioflygsällskap är en tävlingsmeriterad droneracingpilot. Bland annat kan han titulera sig juniorvärldsmästare, men han har målet satt högre än så: ”Jag siktar på att bli världsmästare i seniorklassen”.

Oscar siktar mot VM i droneracing

Oscar Nilsson är en 21-årig egenföretagare från Malmö som tävlar i droneracing och har en klar målbild:

– Jag siktar på att bli världsmästare i seniorklassen, som nu får 25 000 kronor från Svenska Flygsportförbundets talangprogram.

Svensk mästare, juniorvärldsmästare och vinnare i Swedish Drone Cup. Oscar Nilsons intresse för drone racing började 2016 då han såg en YouTube-video där Adam Savage från tv-showen Mythbusters flög med drönare.

– Jag var helt fast efter det och spenderade ett par månader med att kolla varenda video jag kunde hitta och läste forum dag och natt.

Oscar är medlem i Malmö Radioflygsällskap och vid hans första tävling, 2017 i Påldalen, gick drönaren sönder och han var då för oerfaren för att kunna laga den på plats.

– Jag åkte hem innan tävlingen var slut men var fast besluten att prestera bättre nästa gång. Nästa tävling jag var med på var i Höganäs och där vann jag Sportsman-klassen.

2018 fick Oscar åka med som ersättare i Team Elefun till en tävling i Tyskland. Han kom på fjärde plats och fick på hemvägen ett erbjudande om att bli med i teamet.

– Jag tackade självklart ja, säger Oscar med eftertryck.

Senare under året kvalade Oscar tillsammans med Noa Koch och norrmannen Erik Holden till en lagtävling i USA via simulator.

– Det var ett staffetrace som varade i 20 minuter per heat så vi var tvungna att byta pilot och drönare flera gånger under heatet. Detta utförde vi felfritt och krossade motståndet.

Trots sin ännu inte särdeles långa karriär har Oscar hunnit med en imponerande mängd tävlingar med fina placeringar och han har många skildringar av dramatiken:

I december 2018 hölls det första VM:et i droneracing, i Shenzhen, Kina. Eventet inleddes med träning på 10 minuter per land.

– Vi samarbetade med Norska laget för att hjälpa till att byta batteri under träningen för att få in mer träning. Vi gjorde storsuccé med det och fick in mest träning av alla länder på tävlingen.

– Jag åkte till andra chansen rätt tidigt i tävlingen när jag hade en mid-air-collision med en annan drönare i starten av mitt heat.

Detta fick Oscars kameralins att börja skruva ur sig långsamt under loppets gång och han var tvungen att avbryta flygningen när bilden blev för suddig för att se något.

– När jag väl hamnade i andra chansen så hade jag bestämt mig för att flyga så hårt det bara gick. Jag gick vidare och vidare i andra chansen tills jag kom så långt jag kunde, det var nionde plats i seniorklassen. Topp åtta kunde man bara komma till om man aldrig hamnade i andra chansen – det har nu ändrats så man kan vinna hela tävlingen även om man hamnat i andra chansen.

– Eftersom jag tävlade som junior och det bara var tre juniorer med högre placering än mig så hamnade jag i juniorfinalen. I juniorfinalen var Rudy Browning som lyckades vinna seniorklassen. Jag hade en god kamp med honom tills han kraschade i slutet av varv två. Vi hade båda byggt en stor ledning till de två andra i finalen så jag sänkte tempot ett steg och kom säkert i mål.

Under SM-veckan i Malmö 2019 blev Oscar svensk mästare på hemmaplan.

– Det var ett fantastiskt event som jag lyckades ta hem efter en fight med Noa Koch hela finalen.

– Under 2019 var jag också med i APEX racing, ett danskt racinglag som är med i DCL (Drone Champions League) och deltog på ett race i Lichtenstein där vi lyckades ta andraplatsen som ett lag, säger Oscar som också vann Swedish Drone Cup 2020.

Bakom dessa framgångar ligger förstås mängder med träning.

Hur mycket tid lägger du på din flygning?

– Jag brukar lägga cirka fyra timmar per dag under sommaren, under vintern blir det ofta mindre men ungefär 10 timmar i veckan. Totalt har jag långt över 1 000 timmar i luften inklusive simulatorflygningen, som är rätt nära verkligheten för oss.

Vad är det som fascinerar så med Drone Racing?

– Det är en upplevelse utanför kroppen. När jag tar på mig mina goggles som tar emot bilden direkt från drönares kamera, så är det enda jag ser exakt det som drönaren ser.

– Det är rätt ofta man står och hänger med i svängarna med kroppen. Det är en väldigt säker sport men man får fartkänslan och närheten trots att man står helt säkert bakom skyddsnät.

Till vardags arbetar Oscar som timanställd på en gymnasieskola i Malmö, när han inte driver ett eget företag som tillverkar kolfiberramar till drönare. Han är också intresserad av elektronik och CNC-teknik.

– Jag är extremt teknikdriven vilket syns i hur jag bygger och trimmar mina drönare. Jag har oftast ett tekniskt övertag eftersom jag lägger mycket energi på att se till att min utrustning fungerar optimalt.

– Jag och Johan Eriksson utvecklade 2018 en avancerad ram som är gjord av speciellt kolfiber tillverkat här i Sverige, just för vår drönarram vilket gör den styvare. Styvheten låter oss trimma den en bra bit förbi vad vi hade kunnat göra utan ramen. Den var helt unik under VM 2018.

Ditt bästa flygminne?

– Definitivt VM 2018! Inte för vinsten, det är bara en bråkdel av minnena och glädjen. Det bästa var att få umgås så mycket med ett riktigt gott gäng människor. På stora event så känner man igen nästan alla och alla hjälper alla. Det är mycket "downtime" på tävlingar så man socialiserar extremt mycket.

Vad betyder det att du nu är med i FSF:s talangprogram?

– Det betyder väldigt mycket för mig. Det kommer tillåta mig att köra på hårdare än tidigare säsonger då mycket av utrustningen är betald av dessa pengar. Om det blir ett VM i år ska min utrustning trappas upp ytterligare ett steg mot vad den har varit tidigare.

Vad har du för mål med din flygning?

– Jag siktar på att bli världsmästare i seniorklassen, säger Oscar Nilsson.

Vid det första VM:et i droneracing, i Shenzhen, Kina, tog Oscar Nilsson hem juniorvärldsmästartiteln.

Vid det första VM:et i droneracing, i Shenzhen, Kina, tog Oscar Nilsson hem juniorvärldsmästartiteln.

Text: Jan Andersson

Publicerad: 2021-03-23

Senast uppdaterad: 2023-01-03

Författare: Kjell Folkesson

Postadress

Svenska Flygsportförbundet
Kivra: 802014-7164
106 31
Stockholm

Ekonomi

Bankgiro 5750-0100
Swish 1230081091

Svenska flygsportsförbundet logotyp